ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК

 

Има хиляди рецепти за козунак, но тази е наистина фантастична. Прекрасната Йоли я е взела от свой колега и от тогава това е рецептата за ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК! Начините по които може да оформите тестото са различни. Може да ползвате собствената си фантазия, а може и да си изберете един от тези, които ще ви предложи самата Йоли 😉

 

Продукти:

7 яйца

400 г захар

300 мл хладко прясно мляко

60 г прясна мая

сок и настъргана кора от  1 лимон

2 ванилии

1/4 ч.л. сол

около 1.2 кг – 1.4 кг брашно

120 г течна мас

230 г течно масло

kozunak_1 (1)
http://yoli-www.blogspot.com/

Пълнеж:

 

локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи.

kozunak_6
http://yoli-www.blogspot.com/

Приготвяне:

 

* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса.

 

* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас  и разбъркайте добре.

 

* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

 

* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и  започват  да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след  основното омесване наливате на малки части мазнината. От  това количество тесто обикновено стават  от 4 до 6 козунака, но това зависи от  големината им. Аз  обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.

 

* Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа.

 

* След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много.

kozunak
http://yoli-www.blogspot.com/

* Завийте лентите на рула и ги усучете.

 

* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Аз  ползвам  формичка за кекс. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа.

kozunak_1
http://yoli-www.blogspot.com/

* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.

 

* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак  става по-нисък и малък  и иска по-малко време за печене.

 

Да ви е сладко и светъл Великден!

 

 

източник:http://yoli-www.blogspot.com/

No Comments Yet

Leave a Reply