Защо да ядем МАНГО всеки ден?

Мангото е един от най-полезните плодове, които можем да си дадем на нашия организъм. Освен това е хубаво да имаме в предвид, че ежедневната му консумация може да ни помогне в посока по-добро здравословно състояние, благодарение на високото си съдържание на витамини.

Този плод помага да поддържаме в добра форма сърцето, черния дроб, храносмилателната система, кожата и очите. Не е много трудно да изтискаме едно манго и да го изпием на сок или на да го изядем нарязан на парченца, но нека разберем защо да правим това всеки ден:

 

1. Ще подобри функциите на мозъка ви

Може да подобрите значително умствените си възможности ако всяка сутрин консумирате по едно манго. То е изключително полезно за онези от вас, на които работата им е свързана с използването на пълния потенциал на мозъка.

Мангото има високо съдържание на Витамин В6, който е отговорен за правилното функциониране на мозъка.

2. Състоянието на кожата ви значително ще се подобри.

Мангото е с високо съдържание на антиоксиданти, минерали и витамини като А,С и Е, които са изключително полезни за състоянието на кожата. Ако не пиете сок от манго, спокойно може да си слагате под формата на маска на лицето.

3. Спомага правилното функциониране на черния дроб.

Споменах вече, че мангото е богато на антиоксиданти, чиито киселини пречистват черния дроб и по този начин той функционира далеч по-добре.

4. Повишава имунната система

Като изключителен източник на Витамин А и С, които предпазват тялото ни от радикални увреждания е логично да повишава имунната система. Добавяйки този плод към смутитата, които приемате дневно спомагате имунната си система по един уникален начин и си помагате да преминавате през различните инфекции без допълнителни усложнения.

5. Поддържа очите ви в много добро състояние.

В едно средно голямо манго се съдържат 72 % от препоръчителната дневна доза на Витамин А, който е основен за очите.  Ако добавите по едно манго в дневното си меню си гарантирате добро зрение години напред, освен това може да се предпазите от сухота в очите.

6. Предотвратява топлинните удари

Смесете сок от манго с вода и добавете лед, така ще си приготвите чудесна лятна напитка, която ще хидратира подобаващо тялото ви и ще ви предпази от топлинни удари.

7. Понижава нивото на холестерола

Мангото е богато на фибри и пектин, които помагат да се понижат нивата на холестерола. Освен това понижава нивото на кръвното налягане, благодарение на високото съдържание на калий. В едно манго има 564 мг. калий, което е 16% от препоръчителната дневна доза за организма.

8. Подобрява храносмилателната система

Хапвайки по едно манго на ден доставяте на тялото си 20% от дневната доза фибри и се предпазвате от ненужните токсини, които го атакуват ежедневно.

Ако досега не сте се научили да ядете манго, се замислете добре, тъй като гореспоменатите причини си заслужават да го добавите в менюто си. Нали!? Може да го включите не само като плод за консумиране, но и в смутитата, салати, домашно приготвен сладолед или чийзкейк.

Рецепта за вкусен домашен сладолед от манго:

домашен-сладолед-от-Манго

Съставки:

  • 2 бр. големи, обелени и пасирани плода Манго
  • 1/2 чаена чаша пудра захар или друг подсладител по ваш вкус
  • 2 qчаени чаши сладка сметана за разбиване
  • 2 чаени лъжички ванилия
  • пресни листа от мента

Как да си го приготвим:

Пасирайте мангото, пудрата захар (или друг подсладител) и ванилията докато станат хомогенна смес. Разбийте сметаната докато стане на сняг и може да обърнете купата в която е без да пада. Добавете сместа с мангото и разбъркайте много добре. Сложете във формички или в купа за сладолед и поставете в камерата за около час докато замръзне на половина. Извадете сладоледа и разбъркайте отново, след което отново го поставете в камерата и го оставете да замръзва цяла нощ.

При сервиране оформете със сладоледена щипка хубави топки , поръсете с ментови листа и мога да ви пожелая Бон апетит 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

снимки: http://womanitely.com/

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply