Olga-red-790-100

Кариера

Как да изпъкнеш на кариерен форум – част 2

От  | 

В първа част на тази статия ти разказах на кои въпроси да си отговориш, преди да се срещнеш с потенциален работодател, а сега ще ти споделя какво точно да  правиш, когато го срещнеш, за да имаш шанс за интервю и предложение за работа.


ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА С РАБОТОДАТЕЛЯ

Следвай следните пет изпитани съвета и няма как да не изпъкнеш в тълпата:

  • подготви своето кратко представяне в не повече от 3 минути

Сигурно си чувала за така наречената асансьорна реч: срещаш в асансьора на висока сграда високопоставен човек, от когото зависи дали ще проимат интерес към теб за мечтаната от теб позиция. Имаш 1-2 минути да го заинтригуваш и да спечелиш симпатиите му. Какво ще му кажеш?

Не започвай с трите си имена, датата на раждане и настоящия адрес. 🙂

Опиши три неща: много конкретно и стегнато своя професионален опит, знанията и уменията си, както и професионалната си цел, плюс типа работа и компания, за които би искал да работиш и защо. Ако ти остане време разкажи и за личните си интереси и за темите, които те палят. Това винаги работи, без-от-каз-но!

  • отиди със актуална автобиография побираща се в не повече от 2 страници

Знаеш, че актуално СиВи не значи темплейт свален и попълнен от jobs.bg, нали? Пропусни подробния адрес или общите задължения. Наблегни на професионалната си цел, на конкретните задължения и отговорности, които си изпълнявала, на постиженията си в професионален план, на формалното и неформалното образование, което има общо с търсената позиция, както и на личните си качества. Не забравяй и интересите в свободното ти време. 🙂 Все пак зад професионалиста стои човек, който трябва да се впише във фирмената култура и конкретния екип, така че последната информация не е за подценяване.

  • задавай конкретни въпроси и заяви конкретен интерес

Събитието е мястото, на което ще можеш да научиш всичко, което те интересува за дадена компания или позиция. Задавай конкретни въпроси, за да получиш конкретни отговори. Покажи, че си следил компанията, че знаеш какво се случва в нея, че те интересува точно тя. Обикновено кандидатите подхождат с притеснение в задаването на въпроси. Е, изненадай хората отсреща и питай, без да прекаляваш. Покажи или им остави автобиографията си като говориш само по точките, които ги интересуват.

Също, заяви интерес към позици или проект, които те заинтригуват. Нека те имат предвид в списъка с кандидати. Всъщност, ако си допаднете сериозно, е възможно да те поканят за разговор дори и в момента да няма позиция за теб. Или поне ти ще си едната от първите, на когото ще звъннат, когато се появи такава.

  • задължително направи лично впечатление с усмивка и увереност

Спомняш си предварителната подготовка и състоянието, в което да бъдеш, за да намериш и задържиш мечтаната от теб работа, нали? Покажи го на събитието. Бъди въодушевена, спокойна, уверена…такава, каквато искаш да бъдеш. Не играй роли, защото винаги си личи, когато не си себе си. Ако непосредствено преди срещата ти с работодателя загубиш това състояние и станеш тревожна или нервна – спокойно, има начин за справяне. Разходи се навън, подишай дълбоко и си кажи колко време си се подготвяла, колко готова си, колко искаш да се запознаеш с хората отсреща, колко качествена и компетентна си. И не забравяй – и те са хора, и те се притесняват, и най-вече – те са там за да намерят най-доброто за компанията, а не за да те изпитват или притесняват. 🙂

  • вземи си визитка на човек от HR отдела

Личният контакт си е важен, но преди да си тръгнеш не забравяй да вземеш визитката или Линкдин профила на човека, с който си общувала. Той най-вероятно ще говори с десетки души по време на събитието и колкото и да изпъкнеш, е възможно да те забрави или да не те свърже със СиВи-то ти, особено ако го гледа след няколко месеца. Визитката ти трябва за да…виж по-долу.

СЛЕД СРЕЩАТА С РАБОТОДАТЕЛЯ

Последно и най-важно:

Изпрати имейл за благодарност с прикачено сиви и напомняне какво точно търсиш

В деня след събитието пиши на човека, с когото си говорила. Изрази радостта си от това, че сте се запознали и благодарност, че ти е отделила внимание. Сподели с две изречения кое ти е допаднало от наученото по време на разговора. Прикачи автобиографията си и припомни в не повече от две-три изречения каква точно работа търсиш и защо ти си човекът за нея, и то точно в тази компания.

Ако не ти отговорят или няма последващо обаждане, дори и месеци след мейла ти, поне ще си спокойна, че си дала всичко от себе си. Може пък това да не е била твоята компания. Не съжалявай, а продължавай напред.

Подари си моята книга 😉

12544663_768557359948275_1600582103_o


УСПЕХ! С теб съм!

Лили Георгиева

 

 

снимка:womeninbusiness.bg

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.