Olga-red-790-100

Кариера

Как да изпъкнеш на кариерен форум – част 1

От  | 

Месеците февруари – май са особено наситени със събития, свързващи кандидати за работа и работодатели – кариерни форуми, изложения, нетуъркинг партита и други събития в подобен формат.

Компаниите, търсещи своя човек, са много, а кандидатите, търсещи тяхната позиция в подходящата компания – още повече. Как тогава да изпъкнеш и да бъдеш предпочетена при наличието на такава конкуренция?

Ето как.

ПРЕДИ СРЕЩАТА С РАБОТОДАТЕЛЯ

Ключово е да работиш по следните шест насоки доста преди да се появиш пред компанията в плът и кръв:

  • Изясни си визията за живота ти и виж къде се намира работата в нея

Всеки човек има различни житейски роли, които съвместява – личност, партньор, син/дъщеря, брат/сестра, приятел, практикуващ хоби и т.н., и, разбира се, работещ/ търсещ работа.

Ти си пълноценна личност, която съвместява много от тези житейски роли – но къде точно е работата като приоритет? И какво искаш да постигнеш с нея – тя само средство за препитаване ли е или начин да оставиш своя принос, или нещо трето?

Ако си представяш, че ще пътуваш много, какъв тип би била работата, която да се вписва в тази ти визия?

А ако искаш статус и власт, или пък сигурност, предизвикателство, или учене и развитие, как ще ги получиш чрез бъдещата си работа?

Изясни пред себе си как виждаш живота си след 2,3, 5 години и виж как работата ти ще допринесе за тази визия. Бъди наясно с нуждите и ценностите си и се увери, че в бъдещата си работа няма да има нужда да правиш големи компромиси точно с тях.

  • Отговори си какъв тип проблеми на бъдещи работодатели/ клиенти можеш да решиш

Ти не си стока, че да те избират по цената като те сравняват с други стоки. Ти си човек, който има своите уникални качества, знания и умения, както и подход за решаване на конкретни проблеми, които твоят работодател или неговите клиенти имат.

Виж какво можеш и знаеш добре, така че да получаваш удовлетворение и радост от свършената работа. Разбери кои дейности ти се отдават и ти носят удоволствие, както и резултати и стойност на хората около теб.

Ако бъдещият ти работодател е наясно с това кои негови проблеми можеш да решиш, и имате общи ценности и посока на мислене, ти ще си единственият избор.

  • Имай отговор на въпроса „Коя е тази работа, заради която сутрин ще изхвърчам от леглото с ентусиазъм?”

 Бъди наясно както с това, което предлагаш, така и с това, което търсиш.

Изясни си коя е фирмената култура, в която ще се впишеш най-добре, какъв принос искаш да оставиш с работата си, кои са темите и каузите, за които ще работиш с удоволствие, кое ще ти дава мотивация всеки ден, дори и да има трудни периоди или стресови ситуации.

Това ще ти дава ориентир за твоята посока и лесно ще можеш да кажеш ‘да’ или ‘не’ ако имаш повече от едно предложения за работа. Защото изборът ти ще е информиран и осъзнат. Това ще ти дава и стимул да станеш сутрин, когато навън вали, а вкъщи е топло и сигурно.

  • Създай и развивай своя личен бранд в социалните мрежи

Няма нужда да ти казвам, че социалните мрежи не са само за забавление и неформални контакти. В наше време профилът в Линкдин е задължителен, а използването на Фейсбук, Туитър и т.н. за професионални цели – съвсем естествено.

Това не означава да споделяш всяка нова версия на сиви-то си или постоянно да коментираш статии на професионална тема. Просто, покрай личните преживявания, споделяй и темите и каузите, които те интересуват, разказвай за нещо, което знаеш и можеш добре, членувай в групи, от които можеш да се обогатиш и в кариерен план, следи страници на компании и проверявай за събития, които да те срещнат с интересен лектор или бъдещ работодател. Развивай личния си бранд като показваш на хората хем какъв човек си, хем какво те интересува и пали в професионален план. Давай и безплатни консултации по теми, по които си компетентен, ще ти се върне, сигурно е.

  • Проучи предварително компаниите, с които искаш да разговаряш

Не отивай на кариерното събитие все едно си отишла на търговско изложение на стоки, произведени в България. Посети щандовете на определени компании, към които имаш конкретен интерес. Разгледай сайта им, виж какво ново се случва в компанията, прегледай в Линкдин кои от познатите ти работят там или поне кои хора заемат ключови позиции в организацията. Задай им конкретни въпроси по нови проекти, които развиват, за определен отдел, който те интересува, за обява, която си изчела предварително. Все пак, там си за да изпъкнеш, не за да ги отегчиш.

  • Поддържай състоянието, в което искаш да бъдеш, за да намериш най-добрата за теб работа и да постигаш резултати в нея в дългосрочен план

 Ти можеш да знаеш много, да имаш яснота за своите цели, да познаваш силните си страни, но не това е първото нещо, което работодателят ще забележи в теб.

С какви хора обичаш да общуваш и искаш да прекарваш повече време? Енергични, смели, харизматични, уверени, вдъхновяващи…Нали?

Е, и работодателят иска да наеме хора, които имат висок жизнен тонус и излъчват енергия и увереност.

Виж как можеш да ги поддържаш и развиваш, и полагай усилия всеки ден!

 

12544663_768557359948275_1600582103_o

С теб съм…..

Лили Георгиева

 

Повече за Лили и това, което прави, можеш да научиш в сайта йwww.lilliegeorgieva.com, както и в страницата й във Фейсбук:https://www.facebook.com/lilliegeorgieva.

А можеш и да изтеглиш безплатната й електронна книга, „Върви уверено по своя път“, която съдържа 16 истински истории на дами в процес на кариерна или личностна промяна – за по-щастлива и успешна кариера през 2016-а! Повече за книгата, отзиви от читателки и как да я изтеглиш – тук:  http://lilliegeorgieva.com/kniga/

 

 

 

снимка: d2r.com.ua

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.