Защо трябва да ядем череши

Череши! Череши! Череши!

Има ли някой който да не е във възторг от този уникален плод?

Сега, когато сме в разгара на сезона на черешите можем спокойно да си задоволим тази страст и да се насладим на ползите от тях. В същност има много причини поради които е  напълно задължително черешите да са част от нашето  ежедневно меню. Ние ще ви разкажем за 10 от тях:

1. Повишават енергийните нива

По-голямата част от калориите в черешите идват от естествени захари, които помагат да повишите енергийното си състояние. Така че ако се чувствате отпаднали може спокойно да си хапнете купа студени череши и ще видите незабавно ефекта.

2. Помагат да спим по-добре

Ако имате проблеми със съня, включете редовна консумация на череши към менюто си и незабавно ще се отървете от тях. Черешите съдържат мелатонин, който спомага спокойния сън. Така че следващия път в който решите да прибегнете към приспивателни вместо в аптеката отидете до пазара и си купете череши ;).

3. Полезни са за очите

Друга уникална причина поради която е полезно да ядем череши всеки ден, е защото са изключително полезни за очите ни. Черешите съдържат голямо количество Витамин А, една част от този витамин е бета керотин, който спомага доброто зрение. Ретинола е друга част от Витамин А, който от своя страна поддържа кожата здрава. В същност черешите съдържат 20 пъти повече Витамин А отколкото ягодите или боровинките.

4. Спомагат да се предпазим от Рак

Знаете ли, че ако консумирате често череши може да се борите срещу няколко разновидности на болестта Рак. Това е така, защото черешите са богати на антиоксиданти.

cherries-1024x680
cherry, health food, benefits

5. Подобряват храносмилането

Заради високото им съдържание на фибри, черешите спомагат подобряването на храносмилателната система и регулират нивата на холестерола.

6. Успокояват болката и артритни изкривявания

Черешите са изключителен източник на антицианин, който помага при болка и артритни заболявания. Ако имате подобни оплаквания наблегнете на черешите вместо на лекарства и вижте кое ви действа по-добре.

7. Помагат да се избегнат мускулни крампи

Всички знаем че по-добър източник на калий от бананите няма, но не всеки обича банани. В такъв момент на помощ ни идват черешите. От тях лесно можем да се снабдим с необходимата ни дневна доза калий и по този начин да предпазим тялото си от мускулни крампи. Хапвайте шепа череши преди и след тренировка, може да ги приемате и под формата на сок. Черешите могат да ви помогнат и при менструални болки.

8. Подобряват мозъчните функции

Ако се хващате, че забравяте често черешите ще ви помогнат да подобрите състоянието на мозъка си. Те са познати още като “храна за мозъка“ тъй като са богати на определен вид антиоксиданти, които са изключително полезни за мозъка.

9. Много полезни са за сърцето

Храни, които са полезни за сърцето винаги си заслужава да са част от хранителният ви режим. Консумирайки редовно череши намалявате значително риска да се разболеете от сърдечни болести.

10. Имат противовъзпалително действие

Едно от най-важните им полезни качества е именно това. Това е чудесна новина за повечето активно спортуващи хора.  Ако страдате от различни възпалителни процеси консумирайте три пъти дневно сок от череши и ще видите страхотен резултат.

С тези полезни качества няма как да подминем просто така този уникален плод. Черешите могат да се консумират освен сурови, в различни пайове, шейкове, сокове, плодови салати и тн.

Ще се радваме да споделите с нас как обичате да си похапвате черешики?

 

 

 

 

източник:ladymagazine.bg/ Daniela Kolarova

снимки: http://womanitely.com/

No Comments Yet

Leave a Reply