Какво е SPA?Какво влияние оказва върху нас?

Всички сме чували за SPA – процедури, SPA – комплекси, SPA – хотели и тн. Повечето от вас не веднъж сигурно са се подлагали на подобни терапии, но какво всъщност е SPA и какво влияние оказват всичките тези процедури върху нас.

SPA е любов към себе си, разкош и блаженство. SPA e стил на отдих. SPA процедурите ще ви заредят със здраве, ще отмият стреса, ще ви изпълнят с енергия, особено ако са съчетани с масаж, спорт, медитация. Понятието SPA възниква от името на белгийското градче Спа, където още от времето на римската империя е открит първият “воден” курорт, постепенно преминава в абревиатурата SPA (Sanus Pro Aqua – здраве чрез вода), а днес е название на цял клон от козметологията. Открийте най-прекрасния начин да се заредите със здраве и енергия.

Има различни видове програми, които включват различни процедури с една единствена цел: да се почуствате отпочинали, тонизирани, да ви заредят с нови сили.

spa4
Pinterest

Имунно-стимулираща програма

Програмата е подходяща за приложение в преходните сезони, както и при хронични отслабен имунитет на базата на перманентен стрес. С тази си характеристика тя е приложима и при лица с хронична астма като увеличава периода на ремисиите.

Аромотерапия

използва като основно средство за въздействие етеричните масла. Те имат многообразни начини на приложение, като най-често използваните са: масаж, инхалации и вани. Те въздействат на три различни нива – психично, соматично и енергийно. Те влияят върху невровъзбудните процеси и хормоналния баланс. Етеричните масла са перфектни балансиращи агенти на енергийните структури на човешкото тяло.

Етерично-маслен масаж

представлява компилация между основните механизми на въздействие на масажа със силата на етеричните масла. Ефектът от масажа се засилва многократно при приложението му с етерично маслени смеси. Правилно приложения масаж с правилно подбраната смес може да доведат до невероятни резултати. Значително може да се намали нивото на стреса, да се подобри качеството на съня и в по-глобален план да се нормализира общуването между хората. Общото времетраене на тоиз вид масаж е 50 мин. При по-възрастните хора и деца до 15 год. е желателно да не надвишава 40-45 мин.

Сайонджи масаж или Иумейохо терапия

е японска терапия, която използва специфичен масаж и техники за раздвижване. Терапията извършва наместване на кости в тазобедрените стави, гръбначния стълб и лекува произхождащите от това заболявания. Японският масаж се прилага за повече от 190 болестни симптоми. Сайонджи масаж или Иумейхо терапията въздейства върху: функцията на вътрешните органи, мускулатурата, възстановява възпалените стави и премахва болката, постига регенерация на клетките, в следствие на което се наблюдава заздравяване на ноктите, изглаждане на бръчките, подобряване еластичността на кожата, общо тонизиране, стопяване на наднормените килограми, разнасяне на регидните образувания.

wooden spoon with wild honey falling into it
lovelyish.com

Китайска гимнастика Тай-Дзи

представлява уникална система от упражнения, която едновременно лекува физическото, психическото, емоционалното и духовното тяло. С помощта на Тай-Дзи можете да увеличите вашето енергийно ниво, значително да подобрите състоянието на вашето здраве, да забавите процесите на стареене, да се развиете като творческа личност и значително да намалите степента на въздействие на стреса.

Дзиен-Кан-Дао

е една профилактично-терапевтична, балансираща система, включваща в себе си елементи на ароматерапевтичния масаж,Тай-стречинг масажа и мануална терапия с акцент върху “Иумейхо”/специален източен масаж/, както и някои специални техники, използвани в класическата рехабилитация.

Медът

има изключителното качество да пречиства организма от токсините, натрупани с годините. Той е мощен антиоксидант. Медът, приложен със специфични масажни похвати, води до отпушватне и почистване на всички пори на кожата и извличане на токсичните вещества. Медният масаж позволява на кожата да диша и функционира нормално. Тя става чиста и свежа.

SPA1
factorydirectcraft.com

Антицелулитни терапии

Подобрява еластичността и здравината на кожата като регенерира тъканите, възстановява оптималният воден баланс и заличава белезите на отпуснатост. Тонизира и стяга мускулите и кожата.

Подмладяващо-тонизираща програма

Програмата стимулира самовъзстановителния потенциал на организма. Премахва тъканните отоци и токсични натрупвания, балансира метаболитните процеси, изгражда трайни рефлекторни стимули и биовитализиращи депа. Програмата води до увеличаване качеството на живот и забавя процесите на стареене.

Антистрес биопрограма

Програмата осигурява балансиране на нервновъзбудните процеси, отстраняване на емоционалните инхибиции (подтискания), детоксикации и разширяване на нервнохуморалните адаптационни процеси.

Процедури с шоколад

Шоколадът винаги предизвиква „лакоми“ усещания у дамите. Дали ще го похапват, или ще ги масажират с него – няма никакво значение. Благотворният ефект, които той оказва върху тялото, е неповторим. Не става дума за еротичен масаж, а за най-чувствената процедура, която овлажнява, подхранва кожата и топи целулита. Това е комплекс от пилинг, масаж, репинг, антицелулитни програми. Всяка процедура се характеризира с различна техника и включва допълнителни продукти. Целта е не само тялото, но и душата да ликува, потопена в апетитен аромат и кадифена мекота.

Масажът с шоколад глади като с кадифена ръкавица, а ароматът е упойващ. Няма насищане на сетивата. И без да му се възлагат особени задачи, той работи за пълния релакс на тялото и душата. Помага на хора, които са изтощени, преуморени и напрегнати. Плавните движения успокояват нервната система и правят кожата сатенена.

Шоколадът има уникални свойства – той овлажнява и тонизира тялото. Храни кожата с активни вещества, които попиват и действат на нервната система като антидепресант. Те помагат за изработване на хормони, най-важен от които е този на щастието. От всички плодове и растения какаовите зърна имат най-висок антиоксидантен потенциал. Те са добър източник на биологично активни вещества като витамин В1, В2, РР, провитамин А, микроелементи като магнезий, калий, калций, натрий и желязо. Ароматът на шоколада повишава антимикробната и противовирусна защита на организма. Терапията бори умората, връща емоционалното равновесие, дава чувство на спокойствие и блаженство и вътрешна топлина.

spa2
bollywoodshaadis.com

За съжаление тази процедура не може да се направи при домашни условия с шоколада, който си похапваме, защото в него има консерванти, емулгатори и вещества, които се втвърдяват. За процедурите се използват само няколко важни съставки от тъмнокафявото изкушение – какао на прах и масло. Какаото в сместа, която се забърква, е истинско. Използва се заради ценните си съставки – естествени антиоксиданти, полифеноли, теобромин и танини. Известно е, че те стимулират както кръвообращението, така и психиката. Или иначе казано, какаото подобрява производството на ендорфини – естествените хормони на щастието. Те от своя страна задействат серотонина – главен отговорник за доброто настроение.

Кожата обича какаово масло, защото то я прави мека, жизнена и по-млада. Под неговата ласка тя става бляскава и сияйна. Освен това течната кафява маса почиства, пигментните петна изчезват, а фините бръчици се опъват. Ето защо все по-често шоколадът влиза в състава на маски за лице, които са подходящи за всички типове кожа – нормална, суха и увредена.

Масажът с шоколад е подходящ за всички, които искат да се заредят с добро настроение и да разтоварят стреса. Наричат го още „масаж на усмивките“, защото действа като антидепресант – стимулира всички сетива и събужда ендорфините.

Най-голям ефект има обаче антицелулитната терапия, която моделира тялото. В родните SPA центрове човек може да пробва няколко такива терапии. Комбинацията между шоколад и кафе например идеално моделира тялото и има антицелулитен ефект. Тя започва с лек пилинг с мед и кокосови стърготини. С тях се обтрива всеки сантиметър от проблемната кожа. Пилингът я подготвя жадно да поеме хранителните вещества от основното „ядене“. След него върху тялото се нанася серум от концентрат на какао и кафе. Сместа омагьосва с аромата си, докато в салона на приглушена светлина се разнасят звуците на нежна музика. Основният масаж се прави с шоколадов крем, кафе и грейпфрут. Тези три съставки идеално извайват фигурата. Шоколадът и кафето стимулират метаболизма на клетките и ускоряват разграждането на липидите.

Целулитът не е запазена марка на дебелите. Много млади и слаби жени също имат целулит и с години не могат да се отърват от него. Основният проблем при целулита е задържането на течности и токсини. Борбата за отстраняването му включва диета, гимнастика, специални продукти за ежедневно мазане и различни масажи. Всеки един от тези елементи сам по себе си не е достатъчен, за да окаже нужния ефект. При всички терапии обаче се препоръчва и масаж. Той стимулира обмяната и помага за заглаждане на релефа на кожата. Освен това раздвижва кръвта, а заедно с това и застоялата лимфа. Така отпадните продукти от обмяната, които често се задържат под кожата и са причина за така наречената портокалова кожа, се изтласкват по-лесно навън.

Масажът с шоколад стимулира разбиването на подкожните мазнини, оттичането на лимфата и изхвърлянето на токсините. В кафявата кремообразна маса се съдържат и други вещества освен какао и кафе. Щом тя се нанесе върху тялото, температурата се повишава. Загряването увеличава ефекта, защото допълнително ускорява метаболизма. Така активните вещества от маската проникват по-надълбоко.

Ефектът е особено добър при болки в гърба от схващане, обездвижване и стрес. След специфичен масаж на проблемните точки в гърба заливането с топлата шоколадова каша и увиването с фолио болката отшумява и преминава по-бързо.

„Шоколадовата заливка“ може да се направи и след излизане от сауната. Тогава релаксът е пълен. Не е нужно да чакате болките да ви сковат. По-добре е да си правите тази процедура само за наслада.

Може да се потопите в света на SPA процедурите със страхотните пакети на туристическа агенция  www.balkancomfort.com :http://www.balkancomfort.com/spa_hotels.html

източник: ladymagazine.bg

снимка: Pinterest

 

No Comments Yet

Leave a Reply