Кое е най-ефективното лечение при целулит

Защо обръщаме такова голямо внимание на темата “ЦЕЛУЛИТ“? – Това е може би един от най-големите кожни проблеми с които почти всяка жена се бори. Тъжното е, че все повече млади момичета на по 18-19 години са с подобни проблеми. Основните причини разбира се са хранене и застоял начин на живот. Ето защо се стремим да ви даваме колкото се може повече информация по темата 🙂

Съвременната фармацевтична индустрия създава множество нови и по-нови гелове и кремове, които се борят ефикасно с появяващия се целулит. Пример за това могат да бъдат препаратите под формата на гел или крем, които съдържат л-карнитин и кофеин. Те се усвоят от кожата и се задържат в мускулите. По този начин мускулната клетка, с помощта на л-карнитинова совалка, приема директно мастната киселина в своите митохондрии и я подлага на директно изгаряне с цел повишаване енергийни нужди на организма. Дълго време това се е считало като ефикасен метод за борба със затлъстяването, което наложило все по-широкото приложение на л-карнитин под формата на различни хранителни добавки.

По-дълготрайните проучвания установили множество странични ефекти от страна на л-карнитина върху организма. Една от причината, поради която СЗО все още не е одобрила този препарат за лечение на затлъстяване е, че сърдечният ритъм на пациентите се ускорява драстично. Освен това се доказа и появяващият се механизъм на обратна връзка, който е типичен като проява в ендокринологичния апарат на организма. На практика това е механизъм, при който при повишен синтез или налично количество на даден хормон или ензим, неговото производство се преустановява по принципа на обратната връзка.

cellulite-2
bestfitnessbody.blogspot.com



При преустановяване на външния прием на даден хормон, ензим или метаболит, организмът започва отново да произвежда нужните си количества. Тъй като л-карнитин се произвежда нормално в тялото, като метаболит на аминокиселини, при неговия повишен прием в организма се преустановява неговото ендогенно производство. В този порядък при преустановяване на външното внасяне на л-карнитин остава един добре изразен рефрактерен период, при който организмът и централната нервна система трябва да получат сигнал, че серумното съдържание на л-карнитин е понижено. В този порядък мозъкът издава еферентен сигнал, с който стартира нормалното производство отново.

Тъй като този метаболит е особено важен за преработката на мазнини, при недобре контролиран хранителен прием през първите дни след спиране на екзогенния внос на аминокиселината, остава един малък период от време, който макар и няколко дни, не се контролира от серумни нива на л-карнитин. По такъв начин учените са доказали и за отдавна известния йо-йо ефект на диетите с бързо отслабване и прием на всякакви хранителни добавки, които изгарят бързо мазнините от тялото.

cellulite-1
bestfitnessbody.blogspot.com



Това наложи въвеждането на нови техники за перкутанно изгаряне на мазнини. През последните години значителен принос в дерматологичната и естетична практика намират геловете и кремовете с термичен ефект, чийто основен ефект след нанасянето им върху кожата, е да се усвои активната субстанция, която попада сред мастните клетки в подкожието. Активната съставка развива сравнително голяма кинетична енергия, което води до унищожаване на съдържимото в мастните клетки.

Като страничен ефект от терапията с подобен тип гелове и кремове се отбелязва временната кожна еритема, което при алергични пациенти може да премине в обострен дерматит. Специалистите съветват при тези условия приложението на термогелове да бъде преустановено до овладяване на симптоматиката.   

Сред най-често прилаганите методи за отстраняване на излишните мазнини от тялото са липосукция, мезотерапия и специалната лазерна терапия.

Мезотерапията се заражда в Европа, като нейното основно приложение е било за борба с кожни възпаления и овладяване на тежкия болков синдром. При този тип терапия се инжектират в подкожието различни субстанции, сред които най-често са витамини, минерали, аминокиселини и ензими.

Мезотерапията има ефект при борбата с целулит и води до драстично намаляване на мастните отлагания в подкожието. Страничните ефекти от тази терапия са свързани с риска от внасяне на инфекциозни агенти при недобре стерилизиран инструментариум и недобре почистена кожна зона.

Напоследък все по-често се смята, че борбата с целулита може да се осъществи и посредством специфични масажи и спа-терапия. Засега обаче няма категорични доказателства за радикалното разрешаване на проблема, както при вече съществуващите методи. Според учените, тези техники за овладяване на мастното отлагане в подкожието се венчаят със слаб успех и много рядко водят до дефинитивно решение на проблема с целулита.

Мили дами, запомнете че каквито и процедури да предприемете в желанието си да се избавите от ненужния целулит е препоръчително /да не кажем задължително/ да се комбинират с много спорт/движение, правилно хранене и много вода 🙂

 



ИЗТОЧНИК: http://www.puls.bg/

СНИМКИ:  bestfitnessbody.blogspot.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply