Кои са храните за здрава и красива коса

Как да се храним за да се радваме на здрава и красива коса? Един въпрос който вълнува всяка жена. Храната е изключително важна не само за косата, но за целия ни организъм. Тя е горивото, което му даваме и от нея зависи каква енергия ще произведе той. Може би някои от вас са запознати с факта, че клетките в човешкия организъм се обновяват на всеки 4 месеца. Качеството на новите клетки зависи именно от храната, която приемаме. Ето защо ако искаме да се радваме на хубава кожа, красива коса, силна имунна система трябва да се храним не само здравословно, но и правилно.

 

Да миете косата си редовно и да я подхранвате с различни маски, не е гаранция, че ще имате красива и здрава коса. Нужно е също така да се храните правилно, разнообразно и да поемате достатъчно витамини и минерали, за да се радвате на блестяща грива.  Желязото, например, помага при слаба и накъсана коса. Цинкът помага при преждевременното оплешивяване и побеляване. Калцият прави косата ви плътна, а медта спомага за запазването на естественият и цвят.

Предлагаме ви 10 типа храни, които е добре да включвате всеки ден в дневното си меню.

 

1. Зелени зеленчуци

Броколите и спанакът са богати на витамините А и С, които помагат на организма да произвежда естествени овлажнители. Освен това, витамин С подпомага усвояването на желязото, което спанакът също има в изобилие.

spinach
www.barcoo.com

 2. Риба

Рибата е източник на Омега-3 мастни киселини, протеини и витамин В-12 и желязо. Според диетолозите Омега-3 мастните киселини са необходими за да имате здрав скалп. А липсата им води до изсушаването му и съответно до безжизнена и чупеща се коса.

3. Бобови храни

Бобът и лещата са изключително важни за здравата коса. Те не само доставят достатъчно протеини, за да може косата да расте, а също така и желязо, цинк и биотин (витамин В-7). При дефицит на биотин косата става суха.

4. Ядки

Ако искате да имате лъскава и блестяща коса, трябва да ядете много ядки. Бразилският орех е лесен и ефективен начин да си набавите селен – така важния за цялото тяло и минерал. В орехите се съдържат Омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Тя осигуряват правилната функция на човешкия организъм и тъй като тялото ни не може да я синтезира самостоятелно, трябва да си я добавяме чрез храната. А пък кашуто с бадемите са безценен източник на цинк.

NUTS2
Pinterest

5. Птиче месо

 

Месото от пиле или пуйка е не само диетично, но и ще даде на организма ви полезни белтъчини. Според специалистите, недостига или некачествените белтъчини, карат косата ви да се къса, а в по-дългосрочен план и да започне да пада. Белтъчините, които се съдържат в бялото месо ще заздравят косата от самия й корен.

6. Яйца

Що се отнася до косата, няма значение как ги предпочитате – варени, бъркани или на очи. Без значение от начина им на обработка, яйцата са най-добрия източник на протеини. Също така съдържат и важните за вашата красота биотин и витамин В-12. Този витамин помага при пърхот и слаба, накъсана коса. Оказва положително въздействие върху растежа на косъма, като стимулира притока на кислород към кожата на главата.

EGGS
Pinterest

7. Пълнозърнести храни

Хлябът и пълнозърнестите храни снабдяват организма ви с полезните вещества цинк, желязо и витамини от група В. Част от витамините от група В подобряват циркулацията на кръвта и участват в образуването на пигмента в косата, намаляват косопада, предотвратяват появата на пърхот и подпомагат действието на други групи витамини.

8. Стриди

Стридите са всеизвестен афродизиак, но действат благоприятно и върху косата. Това е така, защото съдържат цинк, който е мощен антиоксидант. Цинкът не случайно е наричан „козметичен” микроелемент, тъй като от него се нуждаят всички клетки в тялото, без изключение. Може да си го набавите и от яйцата, пълнозърнестите култури, тиквени семки, черен дроб, гъби.

carrot
www.edenbrothers.com

9. Нискомаслени млечни продукти

Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, като прясно и кисело мляко, сирене или извара, са идеален и вкусен източник на калций. Това е изключително важен минерал, свързан с растежа и здравината на косата. Също така в млякото се съдържа суроватка и казеин, които са висококачествени протеини. Може да хапвате мляко или извара на закуска или между основните хранения.

10. Моркови

Морковите съдържат ценния за очите, кожата и скалпа витамин А и бета-каротин. А здравият скалп е в основата на жизнената и блестяща коса. Витамин А ще направи косата ви еластична и в същото време ще я предпази от пагубното въздействие на ултравиолетовите лъчи

 

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:beautyhigh.com

No Comments Yet

Leave a Reply