СПАНАК- ВКУСЕН, ПОЛЕЗЕН И ДОСТЪПЕН

Пролетта е близо!

Всяка година по това време естественият ни часовник ни подсеща, че е време да обновим режима си на хранене. Време е за приготвяне на пресни зелени салати със спанак! 🙂

Защо избрах спанак ли?

Всички знаем известната анимационна поредица за Попай Моряка нали?  Дори и днес най-малките знаят за ползата от консумирането на спанак. 🙂

По съдаржание и хранителни вещества спанака е изключително полезен. Богат е на витамин С,  витамини А, В, В1, В2, В6,РР и в по-малко количество витамин К. В листата на зеленчука съдържа, много ценна фолиева киселина, както и минерални вещества-магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод, манган и мед. Подходящ е и за  хора страдащи от анемия.

 

Днес ви предлагам една много вкусна и полезна салата със спанак, червено цвекло, бадемов топинг със зехтин, чесън, хималайска сол и орехчета от Таня Резачева

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

 

300гр. Бейби спанак

1 глава червено цвекло (настъргано на ренде)

1 скилидка чесън (пресован)

200гр.сурови бадеми

1 шепа орехчета (натрошени)

2 с.л.-зехтин

1с.л – лимонов сок

Хималайска сол на вкус

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

Бдемовият топинг се приготвя като се сложи 200грама предварително накиснати бадеми от предната нощ във вода, обелват се и се смилат в блендер с вода. След това се прецежда с цедка и се използва гъстата каша, а бадемовото мляко може да го използвате за други цели.

 

Приготвяне на дресинга: В малко бурканче сложете пресованият чесън, зехтина, лимоновият сок и хималайската сол. Затворете бурканчето с капачка и разклатете енергично, докато съставките се смесят добре.

 

В салатна купа сложете бейби спанака, след това настърганото червено цвекло, върху него бадемовият топинг , поръсваме натрошените орехчета и на края залейте салатата с дресинга

 

Да ви е сладко 😉

 

 

 

 

 

 

снимка: Таня Резачева

No Comments Yet

Leave a Reply