С какво да се храним, така че да запазим тялото си добре хидратирано през лятото

Тази година се радваме на горещо лято без много дъждове. Високите температури обаче често пъти водят до обезводняване на организма, топлинни удари и какво ли още не. Ето защо не трябва да подценяваме ситуацията и освен да пием повече вода е хубаво да се храним с храни, които са с високо съдържание на вода.

Съществуват много вкусни и здравословни храни, които можем да консумираме през летния сезон за да поддържаме организма си хидратиран и да не се налага да изпиваме тонове вода. Не всеки обича да пие по 2-3 литра вода на ден, но почти всеки човек обича да си похапва вкусни плодове и зеленчуци нали ;)?

И понеже през лятото има в изобилие пресни градински плодове и зеленчуци мисията ни е още по-лесна.

1. Диня

What-to-eat-at-summer-1

Тя е може би най-популярния летен плод и превъзходен източник на вода. В динята се съдържат 91% вода, освен това има ликопен, мощни антиоксиданти, които помагат на организма да се бори със свободните радикали. В България всички обичат да си похапват диня със сирене, но може да си правите вкусни смутита от нея, плодови салати или летни коктейли.

2. Червени горски плодове

What-to-eat-at-summer-2

Те са сочни, сладки и много вкусни. Спокойно може да се добавят към различни ястия – сокове, салати, смутита, плодови салати, дресинги към основни ястия, десерти и прочие. Съдържат много полезни вещества и разбира се хидратират организма ни. Боровинките и ягодите са сред представителите на горските плодове с най-високо съдържание на вода.

3.  Краставици

What-to eat-at-summer-3

Всички знаем колко полезни са краставиците. Освен, че се с високо съдържание на вода 96,7% имат и висок питателен елемент. В Българската кухня има голямо разнообразие от рецепти с този зеленчук, но освен традиционните, които вече знаем може да добавяте краставици в зелени смутита и да си приготвите чудесна разядка с хумус.

4. Грейпфрут

What-to-eat-at-summer-4

Лятото е подходящо време за нормализиране на теглото. Първо защото е топло и тялото по естествен път се опитва да се освободи от излишните мазнини и второ защото 90% от жените и не само искат да са в най-добрата си форма, когато дойде време да се съблекат по бански. Ако и вие сте в тази група наблегнете на грейпфрутите. Този плод съдържа много вода и спомага по-бързото изгаряне на мазнините в организма.

5. Домати

What-to-eat-at-summer-6

Сигурна съм, че всички ще се съгласите с мен, че доматите са един наистина невероятен зеленчук. Изписахме много статии за това колко полезни са те за организма именно заради съдържащия се в тях доматен ликопен. Повечето уважаващи се козметични компании ползват тази съставка като основна в най-продаваните си продукти за лице. Ако страдате от акне, кожата ви си е загубила цвета защото сте пушачи или просто искате да се радвате на сияйна кожа наблегнете на доматите през лятото. Има толкова много различни сортове ;).

6. Селъри

What-to-eat-at-summer-7

Съгласна съм, че селърито не е толкова вкусно колкото динята, но пък е пълно с фолиева киселина, фибри, Витамин А, Витамин С и Витамин К. Помага да се неутрализират стомашните киселини. Ако не може да си хапвате селъри самостоятелно го добавете към салати или го похапвайте с хумус или друг вид дип.

 

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимка:Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply