Храни за красив загар

Настъпи времето, когато можетe да се сдобиетe по естествен начин с желания тен, без да се възползвате от услугите на солариума или да се радвате на ефекта на поредния автобронзант. Но сигурни ли сте, че слънчевият загар, който сте получили е равномерен, красив и точно такъв, какъвто ви се иска? Приятният тен не само радва окото и повишава настроението и самочувствието на притежателя си, но и действа благоприятно върху неговото здраве. 

Тайната на красивия и дълготраен тен се крие и в храните, съдържащи две жизненоважни аминокиселини – тирозин и триптофан. Те провокират синтеза на меланина, отговорен за почерняването. Тирозинът идва от белите сирена, млякото, морските дарове, пуешкото. Триптофанът от червеното месо , ядки, банани, соеви продукти.

sun-food1
www.kartino4ka.net

Мощни активатори на загара са и богатите на Витамин А  и бета-каротин продукти. Това са червено-оранжевите зеленчуци и плодове: кайсии, моркови, домати, чушки, праскови, дини, както и яйца, зехтин и риба. Ако преди плаж хапвате или пиете чаша пресен сок от моркови или праскови, ще засилите тена си. Спанакът съдържащ природния пигмент лутеин, също влияе добре.

Третото място принадлежи на продуктите, богати на витамин С, мед и калций. Те са в състояние не само да засилят производството на меланин, но и да предпазят кожата от обезводняване и изгаряне с помощта на биофлавонидите. Витамин Е, калият, натрият и магнезият също са от голямо значение. Тези вещества се съдържат в: сушените сливи, тъмните сортове грозде, боровинките, ядките, бананите, киселомлечните храни, зехтина, зеления чай и цитрусите. Само последните не е желателно да се употребяват точно преди излагане на слънце, защото могат да предизвикат фотоалергия или неравен „петнист“ загар.

carot
Pinterest

Има обаче и храни, които подтискат синтеза на меланин – алкохолът, кафето, силният чай, какаото, солена храна, мринована храна, пържено, тлъстите и пушени меса.

Winter coffee
Pinterest

Хубаво е да комбинирате правилното хранене със слънцезащитни продукти, така наистина резултатът ще е максимален. Избора е ваш! От нашия екип пожелания за красиво и слтнчево лято.

 

 

 

източник: ladymagazine.bg

снимка:woman.hotnews.bg

 

No Comments Yet

Leave a Reply