Ябълков тарт „Цвете“ с бадемова паста

Фантастично вкусен ябълков сладкиш, който е много подходящ за наближаващите Коледни празници 😉

Необходими продукти:

За подложката:
1 1/4 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
100 г охладено масло
1/2 ч.л. бадемов екстракт
3 с.л. студена вода

За бадемовата паста (Frangipane)

Продуктите в оригиналната рецепта са:
100 масло, омекотено
1/4 ч. ч. захар
85 г бадемово брашно
2 големи яйца, разбити
1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бадемов екстракт

Но аз имах изостанла 250 г бадемова паста за пълнежи отпреди 🙂 и използвах нея, като смело й добавих само 1/2 ч.л. бадемов екстракт

За ябълковия пълнеж:
5-6 големи ябълки – измити, разрязани на половина и почистени от семките
1-2 с.л. масло, разтопено
3-4 с.л. захар
1 ч.л. канела

Iabulkov sladkish

Начин на приготвяне:

Смесваме в поцесора брашното, захарта, солта, нарязаното на кубчета охладено масло и бадемовия екстракт и блендираме до едри трохи.
Изсипваме в подходящ съд, поръсваме със студената вода и размесваме няколко пъти, колкото да го оформим на топка.
Увиваме в свежо фолио и оставяме за около час в хладилника (или прости ми господи за 10-ина минути във фризера, че времето все ми е кът) .
Загряваме междувременно фурната на 190С или 170С с конвекция.
Намасляваме 20-22 см форма за пай (моята е 26 см и подложката все ми е с няколко идеи по-тънка от необходимото).
Разточваме през фолио охладеното тесто и застиламе с разточената кора формата за пай.
Притискаме нежно тестото към дъното и стените на формата и изрязваме излишното количество с остър нож.
Набоцкваме кората с вилица, покриваме с фолио и охлаждаме за 20-ина минути в хладилника.
През това време нарязваме ябълките на тънки полумесеци (аз предпочетох да не ги беля, но нищо не пречи и да се обелят).
*** Ако сами си приготвяме бадемовата паста – разбиваме с миксер на крем маслото и захарта. Добавяме бадемовото брашно и разбъркваме с шпатула до гладка смес. Добавяме разбитите яйца, едно по едно, докато се поемат от сместа. Добавяме и разбъркваме с шпатула и брашното. Използваме веднага, или увиваме пастата добре в свежо фолио и замразяваме.
Нароняваме бадемовата паста в процесора и блендираме заедно с бадемовия екстракт.
Покриваме дъното на охладената кора с бадемова паста.
Подреждаме отгоре тънко нарязаните ябълкови полумесеци почти перпендикулярно на дъното, като започваме от външната страна на формата и леко препокриваме.

Iabulkov sladkish1

Всеки следващ ред ябълкови резенчета подреждаме шахматно, докато стигнем центъра на формата.
За център на ябълковото ни цвете можем да завием няколко фини резенчета ябълка, но аз нещо нямах нерви и накълцах хаотично няколко парченца ябълка 😉 наместо тичинки.
Намазваме с разтопено масло внимателно ябълките.
Смесваме захарта и канелата и поръсваме с така получената канелена захар целия тарт равномерно.
Печем в предварително загрятата до 190С или 170С с конвекция фурна, докато ръбът на кората потъмнее до наситено златисто кафяво и ябълките се изпекат напълно – около 45 минути до 1 час, като след 25-30-тата минута покриваме с алуминиево фолио да не прегарят ябълките.
Изваждаме от фурната и охлаждаме преди да сервираме.

 

 

източник: Благодарим на http://angellovescooking.blogspot.com/2012/11/apple-frangipane-flower-tart.html

 

No Comments Yet

Leave a Reply