Контрольорката!

Поредицата за вътрешните ни саботьори, които ни пречат да реализираме мечтите си продължава. Ще видим едно поведение, мисли и чувства, типични за петия тип саботьор – Контрольорката!

  

Контрольорката!

 

Панически набра номера на приятелката си, която по случайност беше и известна софийска астроложка. Едва дочака да чуе отговора в слушалката, след като телефона позвъни цели три пъти. Нервно почукваше с изрядния си маникюр по масичката пред себе си, а с крака си риташе крака на масата толкова силно, че ако можеше да мисли за нещо друго, щеше да усети болката. Но тя просто не успяваше да мисли за нищо друго, толкова много искаше да разбере, беше така обсебена от тази мисъл.

  • Хей, мила, здрасти. Хайде, защо се бавиш? Телефона звънна 10 пъти преди да вдигнеш? Да, да… Няма значение! Слушай сега! Искам да ми направиш една карта на това, кога е най-подходящо да забременея, за да се роди момиченце? Чу ли? Не искам никакви грешки! Никакви! Няма да оцелея ако се окаже, че е пак момче, камо ли път ако пак са две. Така че, сядай и ми прави карта! Какво?… Дали съм бременна? Ама не, разбира се! Как така дали съм бременна! Ако вече бях бременна нямаше как да контролирам дали да е момче или момиче? Какво?…. Дали правим вече опити с мъжа ми? Ама не! Какво ме интересува дали той иска и какво и кога го иска! Важното е, че аз го искам! Вчера усетих силно желание за момиченце и вече искам да съм сигурна, че ще е точно това. Даже вечерта след работа ходих да избирам пердета за детската стая на малката Мария. Как така защо Мария?…. Вече правих консултация с нумероложката и тя ми направи карта и се оказа, че най-подходящото име за нея ще е Мария. Какво?…. Как така дали съм го обсъдила с мъжа ми? Той няма контрол върху тези неща. Щом съм решила, че ще имам момиченце и ще се казва Мария, значи той ще го приеме. Само не знам как ще реагира като му кажа, че не смятам да напускам работа и искам да работя до последно и после от вкъщи с малката. Той и без това сега само мрънка, че не успявам да се справя с близнаците и че не му обръщам внимание, а и къщната работа куца. Знам, че ще имаме няколко дребни скандалчета на темата, но твърдо съм решила и смятам да контролирам нещата изкъсо. Какво?… Как така дали ще успея да се справя с всичко? Имаш предвид, че в момента е пълен хаос в живота ми – децата са още малки, палави са и са момчета и не успявам да ги накарам дори да си лягат навреме, в къщи винаги всичко е с краката нагоре, мъжа ми е вечно незадоволен, работата е напрегната и едва успявам да си тръгна навреме, за да взема близнаците?… Да, знам, че е така, но именно за това ми трябва промяна! За това искам да родя едно малко момиченце! Какво?… Как така дали няма да прибавя още стрес към всичко това и с едно бебе? Нали ме познаваш? Всичко ще бъде под контрол!…. Хайде сега сядай да правиш картата и да ми кажеш кога да правим бебето, а аз да ходя, че ме чака толкова работа, че няма да ми стигне времето! Чао, мила!

Веднага взе метъра и отиде да мери в стаята на децата и да пресмята как и къде ще е най-подходящо да сложи бебешкото легълце. Да, ето тук може да се събере едно легълце. Но какво ще стане ако близнаците започнат да ревнуват от бебето? Тя щеше да говори с тях още тази вечер и да контролира нещата. Бебето трябваше да се появи, защото тя така беше решила и точка. А с работата? Щеше да говори с шефа си и да направи така, че да работи от вкъщи, а всичко останало щеше да сложи под неин контрол. Като каза контрол се сети, че все още не беше помислила за бебешка седалка за колата. Веднага облече палтото и хукна към магазина на ъгъла, който беше за бебешки аксесоари. Дано да не е вече затворен. Много спешно трябваше да говори с управителя на магазина дали могат да й доставят онези сладките перденца с еднорози, които тя видя в каталога им. Ох! Едва вчера взе решение да има малко момиченце, а вече имаше толкова много работа и толкова неща за контролиране!…

 

Разбира се, малко преувеличено и направено с чувство за хумор, но това е едно типично поведение на една жена, която има вътрешен саботьор – Контрольорка! Тя е нервна, напрегната и винаги готова да се намеси, да контролира, да подчини обстоятелствата на собствените си желания. Тя си мисли, че ако не вземе нещата под свой контрол, те никога няма да се получат както тя би искала и няма да са в нейна изгода. Тя не се притеснява да влиза в конфликти, дори напротив – конфликтите поддържат желанието й за контрол още по-живо.  В резултат на което, хората около нея се чувстват потиснати, манипулирани и рано или късно напускат сцената. Като цяло контролиращите хора са доста страховити за всички около тях. А как да се справим ако имаме една Контрольорка в нас, която владее положението, следете поредицата тук, за да разберете.

 

 

 

 

Очаквайте следващата част – Благоразумната!

 

Ако не сте успяли да се запознаете с образа на Жертвата, ето тук може да прочетете статията за нея. 

 

Всеки от вас, който би искал да се справи с вътрешните си саботьори може да се включи в програмата “Спри да се саботираш!” 

 

ЛИДИЯ

Останете вдъхновени

No Comments Yet

Leave a Reply