Кои са храните, които ни правят щастливи

С идването на есента температурите намаляват, дъжда е неизменна част от ежедневието ни, влагата се пропива в костите ни и спомена за хубавите летни дни и красивите емоции, които сме преживяли са нещото, което топли сърцата ни. Често пъти обаче само това не е достатъчно за да сме с хубаво настроение.

Според експертите, основните „създатели на добро настроение“ са Витамин D, серотонинът и триптофанът. Ето защо за да сме в добра кондиция, да се радваме на добро настроение и да не ни завладяват лоши мисли трябва да избираме храни, богати именно на тези съставки.

И така….

#1  Банани

Всички знаем, че бананите са богати на калий, витамин В, разбира се триптофан. Всички тези полезни вещества изключват депресията като фактор в нашето ежедневие. Консумирайте поне по два банана на ден 😉

#2  Боровинки

berries

Мощните антоксиданти на природата помагащи ни да се преборим със свободните радикали в организма ни. Не само ще подобрят настроението ви, но и ще засилят имунната ви система. Разнообразието е голямо: малини, къпини, черни или червени боровинки, ягоди, годжибери – всички те са от едно семейство.

#3 Киноа

По последно данни флавоноида кюрцетин открит в киноата има анти-депресивни свойства. Ето защо сутрин добавяйте в мюслито си по 1 с.л. киноа и имайте предвид, че увеличава до 8 пъти размера си.

#4 Стриди

Ниското количество на цинк в организма води до депресивни състояния. Поради това са ни необходими храни с високо съдържание на цинк за да сме спокойни и в добро състояние на духа. Стридите са с много високо съдържание на цинк.

#5 Черен шоколад

chokolate2

WAW! Сигурна съм, че това ще ви е любимата храна. За шоколада и неговите полезни качества, като цяло са изписани тонове. Знайте само, че всичко това се отнася за 100% натуралния шоколад. Освен, че ще се радвате на добро настроение, ще задоволите жаждата за шоколад, но и ще активирате метаболизма си, защото той е и от храните, които засилват метаболитните процеси в организма.

#6 Сьомга

Любимата ни риба. Има защо! Богата на Омега 3 мастни киселини, които помагат за разграждането на вредните мазнини в тялото ни и се борят с депресивните състояния в човека.

#7 Куркума

Куркумата е една от най-старите подправки. Индийците я ползват не само да подправят вкуса на храната си, но и за рецепти свързани с красотата и здравето. Основният източник на полезност в тази подправка е жълтото вещество, което я оцветява в този специфичен цвят наречено Куркумин. Ето тук може да прочете повече за всички полезни свойства на куркумата, тъй като те са много.

#8 Зелен чай

Учените доказаха, че нивата на стрес при хора, които консумират всеки ден зелен чай са в пъти по-ниски от онези, които не пият зелен чай. Има различни видове, затова посетете магазин за чай и изберете такъв, който ще ви бъде вкусен. Научете се да го запарвате подобаващо за да може да извлечете максимума от всички полезни вещества, които се съдържат в него.

#9 Ябълки

Apples

Ябълка на ден, гони всички лекари надалеч от нас! Това е разпространеното вярване за ябълките и е напълно вярно. Хапвайте всеки ден поне по една ябълка, тъй като тези плодове създават в нас спокойствие, повишават ни имунитета и ни карат да се чувстваме щастливи.

#10 Спанак

Не случайно Попай моряка залага на спанак за да е силен ;). Спанака освен желязо, цинк, магнезий съдържа фолиева киселина, която държи депресията надалеч от нас и подобрява храносмилателната ни система.

#11 Гъби

В началото на статията споменахме, че основен фактор за хубавото настроение е наличието на високи количества на Витамин D. Може и да ви учуди, но гъбите съдържат повече от достатъчно от този витамин, ето защо е хубаво да ги включите в дневното си меню.

#12  Кафе

Winter coffee

Не превключвайте на безкофеинов режим…или поне не още. Учените установиха, че наличието на кофеин в организма намалява депресията. Това не означава да прекалявате. Имайте в предвид, че кафето отводнява и не трябва да прекаляваме, защото рискуваме да обезводним организма си.

#13 Боб

Според учените ниските нива на магнезий в организма са основният виновник за да се чувстваме лениви. Похапвайте храни от семейство бобови по-често за да повишите нивата на енергия.

#14 Орехи

Орехите са изключително полезни за активиране на мозъчните ни функции. Те съдържат високи количества на антиоксиданти, витамини и минерали.

 

 

 

 

 

източник: ladymagazine.today

снимки: ladymagazine.today / Pinterest

No Comments Yet

Leave a Reply